Mandelsyre – endelig i Norge!

I svært mange land har mandelsyre (ofte kalt Mandelic acid/peel) hatt IT status lenge! Nå har den endelig fått innpass i Norge også. Du leser om den i magasiner og ser den i menyen hos erfarne hudklinikker. Som med alle nye ingredienser er det lurt å vite litt mer om hva dette gjør med huden, før du kaster deg over det. Hos Oslo Hudpleieklinikk har vi jobbet med mandelsyre en stund og har god erfaring med dette. Jeg har stilt kosmetisk sykepleier i Oslo Hudpleieklinikk avdeling Grunerløkka, Iren Grønnerød, disse spørsmålene om mandelsyre:

Hva er mandelsyre?

Mandelsyre er en type alpha hydroxy syre (AHA), som ligner på glykolsyre og melkesyre. Fordi mandelsyre molekylet er større enn både glykol og melkesyre, virker mandelsyre peel mindre penetrerende og irriterende, men likevel effektiv for behandling av skadet hud. Den er et uttrekk fra bitter mandel og er svært antibakterielt.

Hvordan virker mandelsyre på huden?

Denne syren er mildere enn andre alfa hydroksisyrer, men har en fantastisk effekt på balansering av huden uten og forstyrre hudbarrieren.

Linjer og hudaldring:

 

  • Mandelsyre øker cellefornyelsen, som ellers går litt tregere, faktisk allerede fra 25 års alderen. Den løser opp bindinger mellom de døde hudcellene slik at de forsvinner fra hudoverflaten og nye hudceller kan slippe til.
  • Mandelsyre styrker kollagenet, en av hudens byggestener. Dette gir en plumpet og frisk hud.
  • Samlet gir disse effektene en spenstig og fyldigere underhud, samt en ren overhud uten overflødige døde hudceller. Overhud, uten døde hudceller vil reflektere lyset bedre og gi en friskere og glødende hud.

Hyperpigmentering og ujevn hudfarge.

Hyperpigmentering er en vanlig tilstand hvor det utvikles lyse- til mørkebrune eller gråaktige flekker på huden. Tester har vist til reduksjon av pigmentering i huden på over 50% i løpet av 4 uker.  For mye rritasjon trigger hyperpigmenteringen og vil dermed føre til flere eller større flekker. Mandelsyre går mer forsiktig til verks, du får ingen irritasjon i huden og dermed et bedre resultat på pigmentering. Her må jeg poengtere viktigheten av og ha et  daglig hudprogram som også har høy beskyttelse mot UV stråler.

Akne:

Mandelsyre har antibakteriell effekt og er derfor en syre som har svært god effekt på akne. Samtidig regulerer mandelsyre talgproduksjonen og dette gir færre utbrudd av akne. Til og med cystisk akne kan ha glede av denne syren. Det at mandelsyren kan holde huden åpen slik at utskillelsesprosessene som alltid foregår i huden, er svært viktig der akne er problemet. En dyktig og erfaren behandler kan også kombinere bruken av salisylsyre med mandelsyre for å oppnå optimale resultater på akne. Disse syrene kan også med fordel brukes i hjemmeprogrammet, da i lavere konsentrasjon.

Hva synes du er fordelen med mandelsyre?

Den virker antibakteriell og talghemmende, og har dermed god effekt på akne og hudormer, sensitiv hud, rosacea, postinflammatorisk pigmentering og mørkere hudtoner. Elixir ,som jeg ofte bruker på mine kunder, har virkestoffer med depoteffekt, er svært penetrerbare og har dermed optimal transport i huden.

bilde-3-pa-peeling

Er Mandelpeel noe du ofte vurderer å bruke på dine kunder?

Ja, jeg er opptatt av å alltid benytte det som hjelper hudens egne funksjoner slik at den klarer og gjøre jobben selv. Det at jeg kan jobbe med Mandel peel i forskjellige styrker er god hjelp til og få en frisk og velfungerende hud. Mange av mine kunder bruker denne peelen som en fast vedlikeholdsbehandling en gang i måneden.  Våre kunder er også ofte ha behov for en ”PartyPeel”. Jeg gjør den da i en tilpasset styrke , og kunden er klar for den røde løper.

Oslo Hudpleieklinikk har bred erfaring med bruk av mandelsyre.

Elixir er en av hudpleieseriene som tilbyr behandling med mandelsyre i Oslo Hudpleie klinikk. Jeg har derfor spurt Marianne Fjørtoft, fagansvarlig hos Elixir, om hennes erfaring med denne syren.

 

Hva opplever du er fordelene med denne i forhold til andre AHA?

Elixirs mandelsyre virker bedre på opphopning av talg siden den penetrerer talgsekken og virker mer betennelsesdempende enn f.eks. glykolsyre. Den kan også skredreddsyes til den enkelte hudtilstand grunnet nanoteknologi. Syrene blir mer aktivt ved å påføre flere lag og kan derfor lokalbehandle problemsoner og gi en dypere effekt.
Det beste med vår mandel peel er at teknologien gjør det mulig og skreddersy behandlingen. Den virker bedre på inflammasjoner og akne. Mandelpeel  med tilpasset hjemmeprogram ,har også vist  god  effekt på pigmenteringer.

Hvor mange behandlinger, og hvor ofte det anbefales behandling?

Alt avhengig av hva behandler  ønsker å oppnå, er 6 behandlinger i kur en tommelfingerregel, men her  evaluerer behandler  etter endt kur. Ved noen hudtyper er Mandelpeel en riktig klinikkbehandling som forsterkning av et godt hudregime hjemme. Snakk med din sertifiserte behandler om dette.
Mandelsyre er kjent og vi vet hvordan den påvirker huden på sikt.
Dette er en veldig kjent syre som har vært på markedet lenge og studier viser at den er veldig godt tolerert AHA syre

Ekstra tips fra kosmetisk sykepleier, Iren:

 

  • Mandelpeel fra Elixir  er et svært godt grunnlag  for å jobbe mer med anti aging.
  • Super som Partypeel
  • Behandling med mandelsyre 2-4 uker før laser forbygger betennelser og bedrer helingsprosessen.
MVH Anki/Oslo Hudpleieklinikk