Hvor mye må et solprodukt koste?

Det finnes en mengde forskjellige solprodukter på markedet, til like mange forskjellige priser. Hvorfor er prisene så forskjellige og hva velger jeg? Er de dyre solproduktene virkelig så mye bedre?

Som hudterapeut er jeg først og fremst opptatt av å ta vare på huden. Både min egen og resten av familiens. Det er her jeg opplever å måtte velge forskjellig, avhengig av behov.

Jeg koster, i likhet med mange av dere, på meg det mest aktive som finnes av hudpleieprodukter og gjør alt jeg kan for å holde aldringen av huden på avstand. Jeg vet at solen står for det meste av hudaldringen og at UVA strålene er der hele året, enten vi er inne eller ute.  Det er ikke nok for meg å «bare» beskytte meg med høy SPF på sommeren. Jeg vil fortsette behandlingen av min hud, ikke sette den på pause, eller i verste tilfelle ødelegge alt jeg har oppnådd i løpet av vinteren.  Derfor velger jeg solprodukt med høy SPF, som også inneholder gode anti-age ingredienser, reparerende og fuktighetsgivende ingredienser og gjerne masse antioksidanter. Det er begrenset hvor høyt innhold av aktive ingredienser man kan putte i et og samme produkt, men jeg går for det med maksimalt innhold i tillegg til høy SPF. Jeg bruker gjerne denne solkremen over min daglige og meget aktive dagkrem i tillegg, men dette er for oss avanserte (eller desperate om du ønsker). Jeg er opptatt av resultat og synes det er bortkastet å investere i gode anti-age kremer resten av året,  hvis jeg skal være gjerrig på solproduktet jeg bruker?

Min samboer er ikke fult så hysterisk som meg. Han vil gjerne beskytte seg med høy SPF, som pleier litt samtidig som den er vannfast. Han vil smøre seg sjelden. Dette er helt i tråd med hans hudpleierutiner ellers; minimalt, men effektivt. Ikke klissete, men gjerne noe som sitter godt. Helst et solprodukt som kan brukes til både ansikt og kropp.

Barna våre, som er mellom 8 og 15 år, er naturlig vis ikke så opptatte av dette. Deres prioritering er å bade mest mulig og helst unngå å bli solbrent. Vannfast solprodukt, med SPF mellom 15 og 25, og minst mulig aktive ingredienser foruten litt fuktighet velger jeg til deres hud. De skal beskyttes. Jeg vil investere i deres fremtidige hud, men jeg må også passe på at solproduktene ikke blir for aktive for barnehuden.

Som med hudpleie ellers er det snakk om hvor mye du vil investere i din hud. Det finnes gode produkter i alle prisklasser. Noen ingredienser koster mer enn andre. Velger du disse i din daglige hudpleierutine vil jeg absolutt anbefale å fortsette med det under solen.

 

Hva skal man se etter når man skal kjøpe en virkelig god solkrem som samtidig har pleiende effekter:

En god solkrem skal ha SPF tilpasset den enkelte hudtype. Det er bare et fåtall ingredienser som er godkjent brukt som solfilter; både fysiske og kjemiske. Det viktigste ved valg av solfilter er at det gir god UVA- og UVB-beskyttelse. Alle godkjent solfiltre er trygge å bruke. Produkter solgt lovlig i Norge inneholder kun lovlige solfiltere.

Tilleggs-ingredienser du kan se etter om du vil ha god pleie i solproduktet:

  1. Ingredienser som øker solbeskyttelsen eller som gjør at du blir raskere og jevnere brun. Som for eksempel aminosyren tyrosin som øker melaninproduksjonen.
  2. Antioksidanter, dvs. ingredienser som forebygger hudaldring ved å beskytte mot frie radikaler
  3. Helende og beroligende ingredienser som roer og forebygger solbrenthet, soleksem og hudirritasjoner
  4. Fuktighetsgivende og mykgjørende stoffer som bedrer og forebygger tørr hud og flassing
  5. Ingredienser som gjenoppbygger hudbarrieren og styrker huden
  6. Antirynke-ingredienser og evt. ingredienser mot pigmentforandringer
  7. Ingredienser som styrker cellenes immunforsvar, motvirker celledød og DNA-skader
  8. Baser som ikke gir sorte prikker eller kviser, men som heller pleier huden

Oslo Hudpleieklinikk har solprodukter i alle varianter, kom innom for veiledning.

Med ønske om sunn soling fra Anki!